maandag 27 februari 2012

Workshop inrichten project besturing aan de hand van P3O en PRINCE2 voor opdrachtgevers

Vorige week mocht ik als PMO-er voor de start van een groot migratie project (werkplekken) een project governance inrichting workshop gegeven met de projectmanagers van zowel de klant als KPN Consulting als leverancier en de klant-opdrachtgever aanwezig.
Ontzettend leuk en nuttig om te doen.

Voor de inrichting van de workshop heb ik zoveel mogelijk onderwerpen uit het boek "Prince2 voor opdrachtgevers" de revue laten passeren, echter heb ik deze via de Services en Functie van P3O laten lopen. Door bij elke relevante service stil te staan raakten we alle in het boek genoemde onderwerpen op een wat meer gestructureerde manier.



dinsdag 7 februari 2012

Tips: Businesscase maken voor projecten + gratis downloads


Een goede businesscase is een noodzaak voor elk project. In verschillende projectmanagement methodieken komt het maken van een business case aan de orde.

Toch kom ik deze in de praktijk te weinig tegen of is deze van slechte kwaliteit omdat de case op meerdere manieren uitlegbaar is.
Veel mensen kennen de businesscase in de vorm van financiƫle onderbouwing en financiƫle parameters (wat kost het en wat moet het opleveren) aangevuld met beslissingscriteria en risico's.
Echter in de beste businesscases staat vooral "Waarom het project gedaan wordt?" en "Wat moet er bereikt worden?"